Kedves felvételi elõtt álló hallgatók!


A 'Hogyan lehetsz Meteorológus?' szórólap azért készült, hogy segítsen Nektek eligazodni az új képzési formák között.


Választható képméretek:
nagy (860 KB)
kicsi (270 KB)

Információ a BSc képzésrõl

Információ az MSc képzésrõl 

 


A KÉPZÉS

A meteorológus képzés főbb tanulmányi területei:

I. Természettudományos alapismeretek:
informatika, fizika, földtudományok (földrajz, térképészet, geológiai és geofizikai alapismeretek), kémia, matematika (analízis, valószínűségelmélet, differenciálegyenletek)
II. Nem-természettudományos ismeretek:
társadalomtudományi tárgyak (tudománytörténet, tudományfilozófia)
III. Szakmai törzsanyag:
általános meteorológia, meteorológiai műszerek és megfigyelések, dinamikus meteorológia, szinoptikus meteorológia, légkörfizika, levegőkémia, agrometeorológia, műholdmeteorológia, hidrológia, környezetvédelem, klimatológia, dinamikus modellezés, numerikus előrejelzés, meteorológiai adatfeldolgozás

 

EGYÉB KÖVETELMÉNYEK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ EGYETEMI ÉVEK ALATT

A meteorológus alapképzést kötelező és szabadon választott szakmai terepgyakorlatok és tanulmányi kirándulások egészítik ki. Nyaranta 2 hét kötelező szakmai gyakorlat keretében ismerkednek a hallgatók a meteorológiai gyakorlati részével, a hagyományos és speciális (pl. radar-, mikrometeorológiai) mérésekkel. A Tudományos Diákkör keretében eddig minden évben több hallgatónk készített országos konferenciákon díjat nyert dolgozatot meteorológiai témákban. Ugyancsak a Meteorológus Tudományos Diákkör keretében kétévente Balanonalmádiban tartunk néhány napos nyári iskolát. Az egyetemi évek alatt a hallgatók bekapcsolódhatnak a tanszék hazai és nemzetközi kutatási programjaiba (pl. szélenergia, éghajlatváltozás, kis térségek klímája). A nemzetközi kapcsolatok, valamint az ERASMUS-ösztöndíj keretében több hónapos külföldi egyetemeken való részképzésre is lehetőség van.


ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEK

A sikeres államvizsga után immár okleveles meteorológusként több helyen is munkába lehet állni. A legnagyobb felvevőpiac az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSz, www.met.hu), köztistviselői állást kínál. A OMSz-szal a hallgatók már a harmadik évfolyam során szerződést köthetnek. Ez azt jelenti, hogy a hallgatói ösztöndíj mellett az OMSz-tól is kapnak ösztöndíjat, cserébe bekapcsolódnak az ott folyó munkákba, és vállalják, hogy néhány évig a diploma megszerzése után is a szolgálatnál tevékenykednek. Egyéb elhelyezkedési lehetőségek: Magyar Honvédség, Repülőtéri és Légiforgalmi Igazgatóság, vízgazdálkodási, illetve természetvédelmi cégek, minisztériumok, felsőoktatás.

A felvételivel, az oktatással kapcsolatban felmerülő kérdésekre szívesen adunk választ:
Cím: ELTE, Meteorológiai Tanszék,
1117, Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.
Tel.: 372-2945, fax: 372-2904
E-mail: met@nimbus.elte.hu
vagy az ELTE TTK Tanulmányi Osztályán (tel.: 372-2596)

A Meteorológiai Tanszék városklíma állomása az Egyetem területén

 

Copyright © ELTE Department of Meteorolog
Kezdőlap