2. Mi is a Fortran?

A Fortran egy programozási nyelv, melyet elsõsorban matematikai számítások (pl. mérnöki alkalmazások) megkönnyítésére fejlesztettek ki. Maga a Fortran szó két angol szó speciális rövidítése: FORmula TRANslation (=formula fordítás). Eredetileg csupa nagybetûvel irták (FORTRAN-nak), csak késõbb tértek a ma is elfogadott nagy kezdõbetûs (Fortran) írásmódra. A Fortran volt ez elsõ ún. magasszintû programozási nyelv. Ezt a programozási nyelvet az IBM cég fejlesztette ki az ötvenes években, azóta több újabb verziója is megjelent. A különféle Fortran verziókat a megjelenési évük feltüntetésével különböztetik meg, a Fortran szó mögötti két számjegy erre utal.

A jelenleg is használatban lévõ verziók

Manapság a leginkább elterjedt a 77-es verzió, de egyre népszerûbb a 90-es is. A Fortran 95 a 90-es verzió módosítása, mely 1996-ban jelent meg. Természetesen ezeken kivül vannak speciális verziók is, jó példa erre a HPF (High Perforamance Fortran = Magas Szintû Fortran).

Fontos, hogy a legtöbb Fortran 77-es szerkesztõ speciális kiegészítéseket is támogat, pl nem alapértelmezett kiterjesztéseket is elfogad. E jegyzet azonban az alapértelmezett Fortran 77-et ismerteti.

Miért érdemes a Fortrant megismerni?

Mind a mai napig a Fortran a legelterjedtebb programozási nyelv a mérnöki (és egyéb magas szintû matematikai) számítások elvégzéséhez.Ezért alapvetõ, hogy a jövõ mérnökei (és természettudósai) is tisztában legyenek e program használatával. Idõrõl idõre elhangzik: hamarosan a Fortran úgyis kiszorul, kikopik a használatból, de ez a jóslat eddig még sosem vált be. Jelenleg a Fortran a legrégebb óta használatban lévõ programozási nyelv. Többi oka is van annak, hogy a Fortran ilyen régóta alkalmazott és elõreláthtólag az is marad, ilyen ok például a "szoftver-inercia". Tehát ha egy cég, ami hosszú évek során több millió dollárt költött egy megbízható szoftverre, nehezen fog átállni egy újabb nyelvre, fõleg annak az ismeretében, hogy egy pontos és hiteles szoftver-fordítás és átállás eléggé nehezen kivitelezhetõ.

Mobilitás

A másik fontos elõnye a Fortrannak, hogy két követelményrendszernek (ANSI-nak és az ISO-nak - lsd lábjegyzet) is eleget tesz. Tehát, ha például a programunkat ANSI Fortran 77-ben írtuk és csak a standard alapverziót vettük igénybe, programunkat bármilyen Fortran 77 szerkesztõvel rendelkezõ gépen is le tudjuk majd futtatni, azaz a Fortran programok szabadon mozgathatók a különféle gépekés platformok között. (Fortran Standard Dokumentumokat itt találhatunk )

 

Lábjegyzet :

ANSI = American National Standards Institute (Amerikai Nemzeti Hitelesítési Intézet)
ISO = International Standards Organization (Nemzetközi Hitelesítési Szervezet)

 

Copyright © 1995-7 by Stanford University. All rights reserved.

Fordították: Seres András Tamás és Szalai Szilvia (ELTE-TTK)


[Tovább] [Tartalomjegyzék]