ELTE TTK Meteorológiai Tanszék
Előrejelzési Vetélkedő

Aktuális dátum és idő: 2019. június 16. vasárnap 1 HLT (2 UTC)

Az 1. forduló tervezett időpontja és helyszíne: 2018. szeptember 19. szerda 14:00 HLT (12:00 UTC), Budapest-Lőrinc

 3Előrejelzési vetélkedő :: FŐOLDAL ::

Hírek, információk

 • Végéhez ért a vetélkedő immáron 30. szezonja. A budapest-lőrinci obszervatóriumban a végsőkig kiélezett küzdelem folyt a helyezésekért. Ezúton szeretnénk megköszönni a részvételt a gálafordulón meghívott vendégeinknek: Bujdosó Bencének, Hegedüs Adrienn-nek, Hérincs Dávidnak, Hollósi Brigittának, Kiss Mártonnak, Kovács Adriánnak, Merics Attilának, Mészáros Jakabnak, dr. Mészáros Róbertnek, Nagy Rolandnak, Salavec Péternek, Varga Sándornak és Vaszkó Andrásnak! A fordulógyőzelmet igen magas, 38 ponttal Tóth Boglárka szerezte meg, míg a második helyen Mikes Márk Zoltán és Vincze János végeztek 37-37 ponttal.

  Az összetett végeredménye is megszületett ma reggel. 11 forduló után hihetetlenül szoros és izgalmas küzdelem után az Előrejelzési Vetélkedő 30. szezonjának bajnoka Mikes Márk Zoltán lett 309 ponttal, akinek ez III. Földtudományi BSc-s hallgatóként sikerült, a 4. szezonjában. A második helyre a gálaforduló győztese, a sorozat második felében kiválóan teljesítő Tóth Boglárka lépett, aki csupán 1 ponttal maradt el az első helytől. A dobogó harmadik fokán Vincze János végzett 307 ponttal, szintén jót hajrázva. A negyedik helyen a tavalyi eredményét megismételve Kovács Tamás található 304 ponttal. Először indult és lett ötödik Kelemen Bertold 302 pontot gyűjtve. Hatodik helyezett a tavalyi győztes, Lázár Krisztina 298 egységgel. A hetedik helyet Kókai Ádám rabolta el Jászberényből, ahová 292 pontot vihet magával. :) Nyolcadik helyen Szentes Olivért találhatjuk 291 ponttal, míg a kilencedik Páll Márton lett, ugyanennyi ponttal, de rosszabb beválási mutatóval. A TOP10-es listát ebben a félévben Bencsik Bence zárja, aki 290 pontot jelzett előre a közkedvelt Boráros téri vendéglátóegység támogatásával.

 • A szinoptikus helyzet Európában:
  Ciklon örvénylik a Brit-szigetektől keletre, így Európa nagy részén felhős, csapadékos időjárás uralkodik. Magyarország az említett ciklon előterében helyezkedett el szerdán, azóta a ciklon frontrendszeréből csapadék hullik hazánkban. Naposabb idő a Földközi-tenger partvidékén fordul elő. A Skandináv térségben hidegebb az időjárás, ott néhol még havazik, míg Oroszországban szokatlanul meleg időjárást tapasztalnak.

 • Az időjárás alakulása szerdán, Budapest-Lőrincen:
  Hajnalban a vártnál jobban, 2 (2,3) °C-ig lehűlt a levegő, amit csak Simon Csilla talált el a népes mezőnyből, születésnapja alkalmából. Napközben a vártnak megfelelően melegedett a levegő, egészen 17 (17,4) °C-ig. Naplemente után a hőmérséklet erősen csökkent és a szél is vesztett erejéből, míg a magasban felhők érkeztek. Ennek eredményeképp 20 UTC-kor 11 (11,1) °C volt gyenge DK-i szél mellett, lökés nélkül. Az automata végül 8 okta Cirrostratust látott, amely a valóságnak megfelelő eredménynek bizonyult. Csütörtök hajnalban megérkezett a csapadék is, reggel 6 UTC-ig 1,2 mm hullott a lőrinci csapadékmérőbe.

 • Köszönjük nektek az egész féléves részvételt! Sikeres vizsgaidőszakot kívánunk mindenkinek és sok pihenést nyáron! Tudjátok, ha a légnyomásváltozás tendenciája süllyedő vagy emelkedő, szeptembertől újra vár az Előrejelzési Vetélkedő! (Akár egy újragondolt koncepcióval, megújulva. ;)) Kérdéseiteket és észrevételeiteket továbbra is megoszthatjátok velünk az fcrace.elte@gmail.com e-mail címen.

  [Utolsó módosítás: 2019-05-09 18:28:10]
 • Kedves érdeklődő!

  • A 2018-2019-es tanév tavaszi félévében már harmincadik alkalommal szervezik meg a hallgatók az ELTE Meteorológiai Tanszékén az előrejelzési vetélkedőt. A verseny lényege, hogy a résztvevőknek minél pontosabban meg kell tippelni az időjárás várható alakulását 15 paraméterre vonatkozóan, többek között a felhőzetet, a csapadékot, a szelet és a hőmérsékletet. Minden egyes versenysorozat során 11 forduló kerül kiírásra, melyek többnyire hetente követik egymást, az ünnepekhez és a tanítási szünetekhez igazodva. A helyszínek között szerepel Budapest-Lőrinc mellett Siófok, Paks, Szeged és Szolnok, a verseny időpontja pedig az első öt fordulóban szerda 18 UTC, a második öt versenynapon szerda 12 UTC, míg az utolsó fordulóban szerda 20 UTC. A tippek leadási határideje viszont nem változik, minden alkalommal kedd 14 HLT.

  • A tippek beadására két lehetőség kínálkozik: az előrejelzés leadható a weboldalon a TIPPEK & EREDMÉNYEK / Tippleadás menüpontban, valamint hagyományosan a tanszéki tanácsteremmel (É 6.113) szemben lévő hirdetőtáblára kihelyezett szelvényt lehet kitöltés után leadni az ott található dobozkába.

  • Az aktuális fordulóra érkezett tippek várhatóan kedd este, az eredmények csütörtökön, de legkésőbb pénteken lesznek olvashatóak az oldalon, a TIPPEK & EREDMÉNYEK menüpontban. A versennyel kapcsolatos legfontosabb információk a SZABÁLYZATOK, míg a tippek leadásához szükséges kódtáblázatok a SEGÉDLETEK menüpont alatt találhatók meg. Az előrejelzés elkészítéséhez, illetve az aktuális helyzet nyomon követéséhez pedig a LINKEK menüpontban összegyűjtött weboldalak nyújthatnak segítséget.