ELTE TTK Meteorológiai Tanszék
Előrejelzési Vetélkedő

Aktuális dátum és idő: 2019. április 22. hétfő 1 HLT (2 UTC)

A 10. forduló időpontja és helyszíne: 2019. május 1. szerda 14:00 HLT (12:00 UTC), Szolnok

 3Előrejelzési vetélkedő :: FŐOLDAL ::

Hírek, információk

 • A 8. fordulóban ismét Szegeden járt a jelenleg 28 fős csapat, ahol a napsütés megintcsak háttérbe szorult. Az uralkodó anticiklonális hatást kelet felől némi gomolygás szakította félbe, így országszerte többnyire felhős időbe volt részünk. A mezőny tippsorát is félbeszakította a felhőzet, és az ebből várt csapadék, hiszen körülbelül fele-fele arányban jeleztünk előre jelenidő-egzisztenciát a szegedi állomásra. Aki mert, az nyert :). Nem is keveset, ugyanis a forduló győztese, Tóth Boglárka 37 pontot összegyűjtve mondott köszönetet a zápornak. Második helyen 34 ponttal kettős holtversenyt hirdethettünk, Lázár Krisztina és Kókai Ádám személyében. Gratulálunk a helyezetteknek.

  Összesített állásban továbbra is Mikes Márk vezet, 239 ponttal. Úgyfest nem engedi át egykönnyen a helyét senkinek, még a ranglistán hétről-hétre felfelé somfordáló Kovács Tamásnak sem, aki 237 ponttal várja a következő fordulót. A harmadik helyen a hét abszolút győztese áll, Tóth Boglárka, aki nem csak a fordulót nyerte meg szegedi tippsorával, hanem a dobogó 3. fokát is, 234 ponttal. Vajon elég lesz a hátralévő 2 forduló, hogy felérjen a dobogóra Vincze János is, aki jelenleg 4. helyen áll?! A folytatásban kiderül…

 • A szinoptikus helyzet Európába:
  Kelet-, Közép- és Észak-Európa időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon uralja. Ennek megfelelően majdhogynem egész Európára derült, száraz idő jellemző. Felhőzet csak a Fekete-tenger felett elhelyezkedő alacsonyabb légnyomássú képződményhez kapcsolódik. Ezeken a területek jelentős mennyiségű csapadék is hullik, zápor, zivatar formájában. Az Atlanti térségben ciklonok örvénylenek, melyek frontrendszerével nagy mennyiségű felhőzet és csapadék közelíti meg Európa nyugati partvidékét, így a délutáni órákban az Ibériai-félsziget lakói már nem örülhetnek a felhőtlen időjárásnak.

 • Az időjárás alakulása szerdán, Szegeden:
  A szerda reggeli minimum hőmérséklet 3°C (3.3°C) volt, mely 12 UTC-ig 16°C-ig (15.5°C-ig) emelkedett, amely végül a napi csúcsértékkel is megegyezett. Északias, mérsékelt (5m/s) szél uralkodott a szegedi állomáson, melyhez 2-es lökés is társult. Hazánkban a nap folyamán kelet felől fokozatosan megvastagodott a felhőzet, így nem meglepő módon a déli órákban már Szegeden is 6 okta cumulust észleltek, melyből 0.5 mm csapadék hullott, így a mezőny fele által várt egzisztenica is bekövetkezett.

 • Kérdéseiteket és észrevételeiteket továbbra is megoszthatjátok velünk az fcrace.elte@gmail.com e-mail címen.

  [Utolsó módosítás: 2019-04-18 23:17:48]
 • Kedves érdeklődő!

  • A 2018-2019-es tanév tavaszi félévében már harmincadik alkalommal szervezik meg a hallgatók az ELTE Meteorológiai Tanszékén az előrejelzési vetélkedőt. A verseny lényege, hogy a résztvevőknek minél pontosabban meg kell tippelni az időjárás várható alakulását 15 paraméterre vonatkozóan, többek között a felhőzetet, a csapadékot, a szelet és a hőmérsékletet. Minden egyes versenysorozat során 11 forduló kerül kiírásra, melyek többnyire hetente követik egymást, az ünnepekhez és a tanítási szünetekhez igazodva. A helyszínek között szerepel Budapest-Lőrinc mellett Siófok, Paks, Szeged és Szolnok, a verseny időpontja pedig az első öt fordulóban szerda 18 UTC, a második öt versenynapon szerda 12 UTC, míg az utolsó fordulóban szerda 20 UTC. A tippek leadási határideje viszont nem változik, minden alkalommal kedd 14 HLT.

  • A tippek beadására két lehetőség kínálkozik: az előrejelzés leadható a weboldalon a TIPPEK & EREDMÉNYEK / Tippleadás menüpontban, valamint hagyományosan a tanszéki tanácsteremmel (É 6.113) szemben lévő hirdetőtáblára kihelyezett szelvényt lehet kitöltés után leadni az ott található dobozkába.

  • Az aktuális fordulóra érkezett tippek várhatóan kedd este, az eredmények csütörtökön, de legkésőbb pénteken lesznek olvashatóak az oldalon, a TIPPEK & EREDMÉNYEK menüpontban. A versennyel kapcsolatos legfontosabb információk a SZABÁLYZATOK, míg a tippek leadásához szükséges kódtáblázatok a SEGÉDLETEK menüpont alatt találhatók meg. Az előrejelzés elkészítéséhez, illetve az aktuális helyzet nyomon követéséhez pedig a LINKEK menüpontban összegyűjtött weboldalak nyújthatnak segítséget.