ELTE TTK Meteorológiai Tanszék
Előrejelzési Vetélkedő

Aktuális dátum és idő: 2019. február 21. csütörtök 1 HLT (2 UTC)

A 2. forduló időpontja és helyszíne: 2019. február 27. szerda 19:00 HLT (18:00 UTC), Siófok

 3Előrejelzési vetélkedő :: FŐOLDAL ::

Hírek, információk

 • A harmincadik szezon első helyszínén, hagyományosan Budapest-Lőrincen kezdte meg a vetélkedőt a 33 fős mezőny. Az őszi fordulókra hajazva ismét magas volt a légnyomás, ahogyan a versenyzők pontszámai is. Ezt csupán egy gyenge hidegfront próbálta elrontani, amely erősen felhős égboltot és mérsékelt széllökést eredményezett. A legjobb tippsort Mikes Márk készítette, ez 37 pontot ért. Második lett Bonevácz Bianka 36 pontjával, míg a dobogó harmadik fokán Kelemen Bertold végzett 35 ponttal. Gratulálunk a helyezetteknek!

 • A szinoptikus helyzet Európában:
  Kontinensünk középső területei fölött anticiklon található, országunk időjárását ez határozta meg a hét első felében. Tőlünk északra és északkeletre találunk ciklonokat, melyek frontjai megközelítik a Kárpát-medence térségét. A Brit-szigetektől nyugatra egy nagyon kimélyült ciklon halad ÉK felé, központjában a nyomás 940 hPa alá süllyedt.

 • Az időjárás alakulása szerdán, Budapest-Lőrincen:
  Szerdán egy hidegfront súrolta hazánkat, mely feltámadó ÉNY-i szelet és felhőzetet hozott magával. Hajnalban ezért már nem fagyott, a minimumhőmérséklet kereken 2 °C volt. Napközben az erős szél kitisztította a levegőt, így nőtt a látástávolság, míg fölöttünk a magas szintű felhőzeten halojelenséget figyelhettünk meg. A maximumhőmérséklet 12 (11,8 °C) lett, majd napnyugta után csak gyengén csökkent a hőmérséklet. Ennek eredményeképp az esti főterminus idején még 8 (8,4 °C) volt, mérsékelt ÉNY-i szél mellett. A felhőzet mennyisége 6 oktának adódott. Ma reggelig nem alakult ki köd, és csapadék sem hullott.

 • Kérdéseiteket és észrevételeiteket továbbra is megoszthatjátok velünk az fcrace.elte@gmail.com e-mail címen.

  [Utolsó módosítás: 2019-02-21 16:08:35]
 • Kedves érdeklődő!

  • A 2018-2019-es tanév tavaszi félévében már harmincadik alkalommal szervezik meg a hallgatók az ELTE Meteorológiai Tanszékén az előrejelzési vetélkedőt. A verseny lényege, hogy a résztvevőknek minél pontosabban meg kell tippelni az időjárás várható alakulását 15 paraméterre vonatkozóan, többek között a felhőzetet, a csapadékot, a szelet és a hőmérsékletet. Minden egyes versenysorozat során 11 forduló kerül kiírásra, melyek többnyire hetente követik egymást, az ünnepekhez és a tanítási szünetekhez igazodva. A helyszínek között szerepel Budapest-Lőrinc mellett Siófok, Paks, Szeged és Szolnok, a verseny időpontja pedig az első öt fordulóban szerda 18 UTC, a második öt versenynapon szerda 12 UTC, míg az utolsó fordulóban szerda 20 UTC. A tippek leadási határideje viszont nem változik, minden alkalommal kedd 14 HLT.

  • A tippek beadására két lehetőség kínálkozik: az előrejelzés leadható a weboldalon a TIPPEK & EREDMÉNYEK / Tippleadás menüpontban, valamint hagyományosan a tanszéki tanácsteremmel (É 6.113) szemben lévő hirdetőtáblára kihelyezett szelvényt lehet kitöltés után leadni az ott található dobozkába.

  • Az aktuális fordulóra érkezett tippek várhatóan kedd este, az eredmények csütörtökön, de legkésőbb pénteken lesznek olvashatóak az oldalon, a TIPPEK & EREDMÉNYEK menüpontban. A versennyel kapcsolatos legfontosabb információk a SZABÁLYZATOK, míg a tippek leadásához szükséges kódtáblázatok a SEGÉDLETEK menüpont alatt találhatók meg. Az előrejelzés elkészítéséhez, illetve az aktuális helyzet nyomon követéséhez pedig a LINKEK menüpontban összegyűjtött weboldalak nyújthatnak segítséget.