METEOROLÓGIAI ÁLLOMÁS AZ
E
ÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN
 
AZ ÁLLOMÁSRÓL

Az állomásról

Elhelyezkedés

Mûszerek
Adatgyûjtés

Havi adatok


 

1999 õszén az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének kérésére, kezdeményezésére egy meteorológiai állomást telepített az egyetem területén (Budapest, Pázmány Péter sétány 1.). A már meglévõ két budapesti meteorológiai állomás (Kitaibel Pál u. - belváros, Gilice tér - Pestszentlõrinc) mellett a lágymányosi mérések pontosabb képet nyújtanak a városon belül a meteorológiai elemek eloszlásáról.


A Szolgálat mérõhálózatának új tagja az aktuális meteorológiai adatok felhasználásán kívül oktatási célokat is szolgál.
Az archivált adatbázis mind a meteorológus, mind más, meteorológiát hallgató szakok képzésében oktatási segédanyagként szolgál. Az állomáson mûködõ meteorológiai mûszerek, az automatizált adatgyûjtés bemutatása, valamint a meteorológiai elemek változékonyságának elemzése, idõbeli menetének nyomon követése beépül a meteorológus szakos hallgatók különbözõ tantárgyaiba, valamint a földrajz tanári, geográfus és térképész szakos hallgatók általános meteorológiai kurzusaiba.

Az állomás mûszereit és az adatfeldolgozáshoz szükséges szoftvereket az OMSZ bocsátotta az egyetem rendelkezésére és segítette azok felszerelését is. A mûszerek az egyetem lágymányosi épülettömbjének tetején és annak északi udvarában kerültek elhelyezésre. Mivel az egyetemi épület, s az állomás a város forgalmasabb magjához közel található, a mérések Budapest belvárosának klimatikus viszonyairól is képet adhatnak. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Budapest városklímájában jelenlevõ városi hõsziget jelenség kimutatásához az adatok nem teljesen mérvadóak, hiszen az állomást befolyásolják a mikroklimatikus viszonyok is. Az állomás ugyanis nem tipikus nagyvárosi betonrengetegben, hanem részben parkosított környezetben található, s minden bizonnyal a Duna közvetlen közelsége is rányomja bélyegét az adatokra.

   
ELTE Meteorológiai Tanszék, 2007.