Főoldal > Hallgatóknak > Ismertető a képzésről

Ismertető a meteorológus képzésről

Mivel foglalkozik a meteorológia? Mit csinál egy meteorológus?

Bár legtöbben elsőre a meteorológiát az időjárás-előrejelzéssel vagy a klímakutatással azonosítják, ez ennél sokkal szerteágazóbb tudományterület. A meteorológia tudománya összefoglalóan a légköri folyamatokkal foglalkozik. Alterületei az előrejelzés és a klímaváltozás kutatása mellett többek közt a városklimatológia, agrometeorológia, a modellezés és mérés, a hidrológia, illetve a légszennyezettség értékelése is.

Ezekhez kapcsolódó tanulmányok érdekelnek?

"Hogyan lehetek meteorológus?"

A meteorológia képzés Magyarországon egyedül az ELTE-n végezhető. A mesterképzést megelőzően a földtudomány, fizika vagy környezettan alapszakok valamelyikének elvégzése szükséges.

Melyiket válasszam?

Földtudomány

 • A meteorológia specializáció kurzusai a földtudományi képzésre optimalizáltak

 • A meteorológiai alapok mellett csekély geológia és földrajz is szerepel a képzésben

 • A meteorológiára jellemzően fizika és matematika tartalmú tárgyakból áll a képzés jelentős része, informatikával és általános meteorológiai ismeretekkel kiegészítve.

 • A képzés során választható még geográfus, geológus, csillagász, geofizikus és geoinformatika-térképész specializáció

 • Bővebb ismertető a földtudományi alapképzésről itt található

Fizika

 • A földtudományi képzéshez képest jóval több fizika (?), matematika (?) és informatika(?)

 • Választható specializációk: fizikus, alkalmazott fizikus, biofizikus, csillagász, geofizikus

 • Ismertető a fizikus alapképzésről itt található

Környezettan

 • Az előző két képzéshez képest jóval több kémia és biológia

 • Kevesebb fizika, matematika és informatika

 • További választható specializációk: környezetkutató

 • Ismertető a környezettan képzésről itt található

Az alapszakokhoz szükséges követelményei, a pontszámítás menete, illetve a korábbi évek ponthatárai a felvi.hu oldalon érhetők el.

Meteorológia specializáció alapszakon

Fotó: Hérincs Dávid

A földtudományi alapszak 3 éves (6 szemeszter) képzés. Szakirányt az első félév végén kell választani, melyet követően - meteorológus specializáción - a meteorológia képzéshez szükséges alapozó-, illetve bevezető tárgyakat hallgathatod.

A természetföldrajzi bevezető tárgyak mellett nagy részben a fizika, matematika, illetve informatikai alapozás zajlik. A teljes tantervi hálót ezen a linken nézheted meg.

A tantárgyak elvégzése mellett már az alapképzés során lehetőség nyílik kutatásra is. A TDK (Tudományos Diákkör) kutatás során általad választott, neked tetsző témán dolgozhatsz. Ez az érdekes feladatmegoldás, és a tapasztalat mellett segítséget nyújt később a szakdolgozat elkészítéséhez is, akár későbbi munkatársakat is megismerhetsz, illetve az MSc felvételin, valamint ösztöndíjpályázatokhoz is plusz pontot jelent.

Az Erasmus ösztöndíjakra szintén lehet jelentkezni az alapképzés során.

Az utolsó évben a tanszéki kutatásokhoz kapcsolódó témákból választva kell szakdolgozati témát választani, illetve írni. A 6. félév végén a záróvizsgával fejeződik be az alapképzés, illetve ezt követően kerül sor az MSc felvételire is.

Meteorológus mesterképzés

Fotó: Henzel Dániel

A meteorológus mesterképzés 4 féléves. Szükségesek a földtudományi alapszakon szerzett meteorológiai ismeretek, fizika és matematikai alapok, ezért, ha valaki más alapszakról/egyetemről érkezne, különbözeti tárgyak elvégzésére lehet szükség.

A matematika, fizika és informatika tudás bővítése mellett az MSc-n már nagy hangsúlyt kap a gyakorlati tudás megszerzése is. A mesterképzés tantervei elérhetők itt.

Az MSc során a korábban megszerzett eszköztár segítségével akár összetettebb kutatási feladatokba is be lehet kapcsolódni. Sokszor a hallgatók olyan kutatásba/munkahelyre kapcsolódnak be, ahol a képzés végeztével állást is kapnak.

A mesterképzés során a meteorológia speciális területeire nagyobb hangsúly kerül. Megjelenik a mindennapi előrejelzések készítésére, illetve az ehhez szükséges modellek megismerése/alkalmazása, de az előrejelzés mellett város- és agroklimatológiai témakörökkel is megismerkednek a hallgatók.

A mesterképzést a tanszéki kutatásokhoz kapcsolódó témákból választott diplomamunka, illetve záróvizsga zárja.

Akit a kutatás érdekel, és szeretné folytatni a munkát doktoranduszként, a záróvizsgát követő PhD-felvételire jelentkezhet.

Lehetőségek az MSc képzés elvégzése után

Fotó: Henzel Dániel

Az MSc után lehet doktori (PhD) képzésre jelentkezni, a földtudományi vagy környezettudományi doktori iskolák meteorológia programjára. A 4 éves időszak során - hallgatói státuszban - a korábbinál jelentősen összetettebb kutatási tevékenység elvégzése a cél.

Meteorológusként számos helyen tudsz elhelyezkedni:

Országos Meteorológiai Szolgálat

A végzett meteorológusok jelentős része az OMSZ-nál helyezkedik el. Az előrejelzési osztály mellett számos szakosztály várja a modellezés, illetve kutatás iránt érdeklődőket. Az OMSZ szolgálja ki a nem-katonai repterek szolgálatát is, így a repülésmeteorológia iránt érdeklődőket is várják.

Aktuális állásajánlatok ide kattintva érhetőek el.

Magyar Honvédség

A katonaság berkein belül számos helyen várják a végzett hallgatókat. Meteorológusok dolgoznak a honvédség központjaiban, illetve minden katonai reptéren teljesít szolgálatot előrejelző és megfigyelő, így a repülésmeteorológia iránt érdeklődőknek is remek lehetőség lehet. Meteorológiai szolgálatot csak katonaként lehet végezni, amelynek feltétele egy honvédségi kiképzés.

Ezen felül elhelyezkedés lehetséges még a médiában, különböző állami és biztosítási szerveknél vagy magán meteorológiai szolgáltatást nyújtó cégeknél is.

Élet a Meteorológiai Tanszéken

Fotó: Henzel Dániel