GRIB API oktatóanyag >> A GRIB-ek

GRIB fájlokról általában

A GRIB elnevezés a GRIdded Binary szavakból ered. A GRIB állomány rácspontokra interpolált meteorológiai információkat tartalmaz bináris formátumban. A GRIB kialakítására először 1985-ben tettek javaslatot a Meteorológiai Világszervezetnél (WMO). Napjainkban a GRIB a legelterjedtebb a meteorológiai állományok közé tartozik.

A GRIB meteorológiai változókon kívül tartalmazza a hozzájuk tartozó metainformációt is (pl. dátum, földrajzi koordináták, rácsfelbontás, mértékegység, stb.), emiatt az állomány önleíró. A GRIB1 és GRIB2 állományok üzenetszerkezete az alábbi táblázatokban lett feltüntetve:

GRIB-ek szerkezete
GRIB1
0. szakasz Indikátor szakasz, mely azonosítja a kezdeti rekordot, valamint megadja a távirat hosszát, és az állomány verziószámát.
1. szakasz Általános információt ad az állományról (pl. idő, vertikális szintek, paraméterek).
2. szakasz Információt ad a rács geometriáról, ábrázolási módról.
3. szakasz Térképezési információk.
4. szakasz Információt ad a bináris adatokról (skálatényező, értékenkénti bitek, értékek).
5. szakasz 7777 a záró szakasz.
GRIB2
0. szakasz Indikátor szakasz, mely azonosítja a kezdeti rekordot, valamint megadja a távirat hosszát, és az állomány verziószámát.
1. szakasz Azonosítási szakasz: megadja az állomány tábláját, az adatok tulajdonságát (operatív, re-analízis, ensemble).
2. szakasz Local use szakasz: Információt ad a szakaszok hosszáról, számáról, adatcsoportokról.
3. szakasz Alkalmazott rácshálózat definiálása, földrajzi tulajdonságok (Föld sugara, térképvetület), vertikális koordináta megadása.
4. szakasz Definiálási szakasz.
5. szakasz Adatábrázolási szakasz, pl. számábrázolás pontossága, mező változóinak tulajdonsága (valós, egész, duplapontos).
6. szakasz Bit-térkép szakasz.
7. szakasz Adatszakasz.
8. szakasz 7777 záró szakasz.

Források


Oldal tetejére >> Vissza a főoldalra