ELTE Meteorológiai Tanszék => Oktatás => Magics++ oktatóanyag

Magics++ oktatóanyag

Fejlesztette: Barcza Zoltán
Lektorálta: Kertész Sándor (OMSZ, ECMWF, a Magics++ egyik fejlesztője)


Mi is az a Magics++?

A Magics++ az Európai Középtávú Előrejelző Központ (European Centre for Medium Range Weather Forecasts, ECMWF) által fejlesztett, ingyenesen elérhető grafikus szoftver. Segítségével ábrázolhatunk különböző adatokat (szélmező, megfigyelések, műholdképek) térképeken, illetve lehetőség van grafikonok készítésére is. A Magics++ angol nyelvű honlapja teljes körű dokumentációval együtt itt található.

A Magics sokféle adatot képes kezelni. Például NetCDF, BUFR, GRIB 1 és GRIB 2, valamint földrajzi hosszúság-szélesség alapján megadott értékeket.

A Magics által készített grafikus fájlok fajtáit is meghatározhatjuk. A kimenet lehet PDF, PS, EPS, PNG, GIF. Ezek közül a PS (PostScript) grafika az egyik legelőnyösebb, ugyanis nem pixelekből áll, hanem vektorok írják le a tartalmát, így tetszőlegesen nagyítható minőségromlás nélkül. Sőt, utófeldolgozása is lehetséges, például a CorelDRAW programmal. Az alábbi dokumentációban bemutatásra kerülő példákban GIF és PS fájlok keletkeznek. A PS fájlokat az ImageMagick program convert utasításával alakíthatjuk át, például PNG képpé (convert abra.ps abra.png). Ez a program ingyenes, Linux alatt használható, a nimbus.elte.hu szerveren is elérhető. Az elkészült PostScript ábrákat UNIX/Linux alatt a gv (GhostScriptView) programmal jeleníthetjük meg. Windows alatt is elérhető a GhostView, de alkalmas erre még az IrfanView is, ami a hallgatói labor számítógépeire fel van telepítve.

Bár a Magics++ szoftver letöltése az ECMWF honlapjáról viszonylag egyszerű, azonban ha Linux rendszerre szeretnénk telepíteni, célszerű megkérni a rendszergazdát, hogy segítsen a telepítésben. Az ELTE Meteorológiai Tanszékének szerverén (nimbus.elte.hu) a Magics++ telepítve van és teljes funkcionalitásában elérhető.

A Magics++ használata

A Magics++ fejlesztése C++ programnyelven történt, ezért sokkal könnyebb az utólagos javítása, újabb összetevők hozzáadása. Ennek egyik eredménye, hogy többféle programozási környezeten belül is vezérelhetjük a Magics-et. Ezek a MagML (XML-en alapuló elérés), Fortran, és C++ környezetek és újabban a Python, melyek segítségével megkaphatjuk a kívánt eredményt a Magics-től. Ezek közül az első kettővel foglalkozunk részletesen. Röviden ismertetjük az alapokat, majd példaprogramok segítségével illusztráljuk a Magics használatát.

Segédanyagok

I. MagML
II. Fortran


Az elektronikus oktatóanyag a Speciális meteorológiai adatformátumok című speciális kollégium keretén belül készült. Az anyag elkészítésében segítségemre voltak a következő hallgatók. MagML: Wenhardt Tamás, Zsugyel Márton IV., illetve Hajdu Máté V. éves meteorológus hallgatók, 2007/2008. II. félév, valamint Domsa Daniella, Lehoczky Annamária  és Zsebeházi Gabriella I. éves meteorológus MSc hallgatók, 2011/2012. I. félév. Fortran: Haszpra Tímea, Homonnai Viktória, Kozma Réka V. éves meteorológus hallgatók, 2009/2010 I. félév.

 

[Kezdőlap]
Copyright © ELTE Meteorológiai Tanszék

Kezdőlap