ELTE Meteorológiai Tanszék => Oktatás => GRIB API oktatóanyag

GRIB API oktatóanyag

Fejlesztette: Barcza Zoltán
Lektorálta: Ihász István (OMSZ)

A GRIB API leírása

A GRIB API az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) által fejlesztett, ingyenesen elérhető szoftvercsomag. A szoftver legfőbb feladata, hogy a különböző típusú GRIB táviratokat (GRIB 1 & 2) dekódolja és egy felületet biztosítson a hozzáférésükhöz, módosításukhoz. A GRIB API konstrukciója jelentősen eltér a régebbi GRIBEX-től. Mivel a GRIB1 és GRIB2 állomány távirattípusa szerkezeti és jelentéstani szinten is különbözik egymástól, emiatt a GRIB API megközelítése kulcs/érték alapú. A szoftver a GRIBEX-szel nem kompatibilis. Az új GRIB API-ban az összes GRIB táviratban szereplő tagnak alfanumerikus neve (kulcs) van, amely felhasználhatók az ezekhez kapcsolódó információk eléréséhez (érték).

E megközelítés szerint a táviratban levő információk teljes mértékben leírhatók kulcsokkal és értékeikkel, így néhány get és set funkció segítségével elérhető és módosítható az összes érték a táviratban, függetlenül annak kiadástól, vagy típusától. A távirat struktúrája és szemantikája inkább a kulcsokban szerepel és nem a programkódban. A GRIB API manual-ban találhatjuk meg a leírását annak, hogy hogyan használjuk a get és set funkciókat és hogyan keressük meg az elérhető kulcsokat az adott táviratban.

Számos parancssoros alkalmazást (ún. "tool"-t) fejlesztettek ki a GRIB API használatának megkönnyítésére. A tool-ok célja, hogy parancssorral könnyen végrehajthatókká váljanak a leggyakoribb műveletek. Így a GRIB állomány tartalmát egyszerűen meg lehet tekinteni, vagy néhány kiválasztott GRIB üzenet kimásolható, illetve néhány kulcs/érték megváltoztatható.

A GRIB API természetesen különböző programozási nyelvekből is kezelhető (erre utal az API, vagyis Application Programming Interface elnevezés). Így például a GRIB API meghívható a meteorológiában széles körben használt Fortran 77 vagy Fortran 90 programnyelvekből is.

A fent említett tool-ok használatát mutatja be weboldalunk, ahol külön szekcióban néhány Fortran alapú példát is bemutatunk a teljesség igénye nélkül.

Fontos tudnivalók a munka megkezdése előtt

1. GRIB-ek letöltése Windows alatt: vagy Alt+egérkattintás, vagy jobb egérgomb, "Hivatkozás mentése más néven". Linux alatt pedig a wget segítségével:

wget http://nimbus.elte.hu/oktatasi_anyagok/grib_api/grib/ax.grib
--2012-01-30 09:53:29-- http://nimbus.elte.hu/oktatasi_anyagok/grib_api/grib/ax.grib
Resolving nimbus.elte.hu (nimbus.elte.hu)... 157.181.175.65
Connecting to nimbus.elte.hu (nimbus.elte.hu)|157.181.175.65|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 2121888 (2.0M) [text/plain]
Saving to: `ax.grib'
100%[======================================>] 2,121,888 --.-K/s in 0.01s
2012-01-30 09:53:29 (185 MB/s) - `ax.grib' saved [2121888/2121888]

2. GRIB API hozzásférhetősége: a nimbus.elte.hu számítógépen fel van telepítve a GRIB API, így azt a meteorológus hallgatók a Putty segítségével használhatják. Ezen kívül az ECMWF honlapról letölthető, és saját számítógépre telepíthető.

3. Adatok kinyerése GRIB-ekből lehetséges: grib_ls, grib_get, grib_get_data, vagy a Fortran interface segítségével.

Tartalomjegyzék

 1. Rövid leírás a GRIB állományokról
 2. GRIB API tools
  1. grib_ls
  2. grib_get
  3. grib_get_data
  4. grib_dump
  5. grib_set
  6. grib_copy
  7. grib_compare
  8. grib_index_build
  9. grib_keys
  10. grib_filter
 3. GRIB API Fortran interface
  1. GRIB fájl megnyitása
  2. Metaadatok kinyerése
  3. Adatok megismerése
  4. Adatok kiolvasása
  5. GRIB-be írás, GRIB szerkesztése
 4. GRIB állományok és Fortran programok letöltése

Az elektronikus oktatóanyag a Speciális meteorológiai adatformátumok című speciális kollégium keretén belül készült. Az anyag elkészítésében segítségemre voltak a következő meteorológus hallgatók: Lelovics Enikő, Csáki András, Kis Anna, Kiss Győző, Németh Mózes, Rákos Andrea, Szelepcsényi Zoltán. Készült: 2011/2012 I. félév.

Oldal tetejére