IDV oktatóanyag >> Index

IDV - Integrated Data Viewer általános bemutatása

Az IDV egy ingyenesen elérhető, Java-alapú földtudományi adatokat megjelenítő és feldolgozó szoftver, melyet a National Science Foundation finanszírozásával a University Corporation for Atmospheric Research részeként működő Unidata Program Center fejlesztett.

Az IDV-t használhatjuk például műholdképek, GRIB fájlok, felszíni megfigyelések, ballonszonda eredmények, radar adatok megjelenítéséhez és elemzéséhez. Ezen túlmenően bármilyen Földhöz kötött adatot képes megjeleníteni, ha ismert a formátuma.

A program futtatása

A program kétféle módon használható: ha rendelkezünk a számítógépünkön Java Web Start alkalmazással, anélkül is működtethetjük a programot, hogy installálnánk. Az alábbi linkre kattintva további információ áll rendelkezésre és elérhető a letöltés: http://www.unidata.ucar.edu/software/idv/

Amennyiben installálni szeretnénk a programot, akkor tekintetbe kell venni a rendszerkövetelményeket:

Az IDV saját számítógépen történő futtatásához bármilyen platform megfelel, amelyik támogatja a JAVA 6-ot és a JAVA 3D-t. A megbízható működéshez Intel rendszer esetén legalább 1,2 GHz-es processzorra és 1 GB RAM-ra van szükség.

A programot négy különböző módon tölthetjük le számítógépünkre, kb. 160 MB tárhelyre lesz szükség. A legegyszerűbben az IDV Installer használatával tehetjük meg. Az IDV Installer tartalmaz minden szükséges fájlt, beleértve az előírt JAVA környezetet is, tehát nem szükséges ezeket külön letölteni.

A letöltéshez először regisztrálni kell az Unidata oldalán. A regisztráció során nyilatkozunk arról, hogy elolvastuk, megértettük és elfogadjuk a felhasználási feltételeket. Ezt követően az alábbi linkről le tudjuk tölteni az operációs rendszerünknek megfelelő installáló fájlt:

http://www.unidata.ucar.edu/downloads/idv/latest

Ekkor futtassuk a fájlt.

sh idv_3_0_linux-i386_installer.sh
           majd kövessük a pop-up ablakokban megjelenő utasításokat. Ha installáltuk, a program elindításához lépjünk            be a kiválasztott mappába és írjuk be a 
./runIDV
           parancsot.

Tartalomjegyzék

 1. Adatforrások, megjeleníthető formátumok
 2. Dashboard
  1. 1. Dashboard - Quicklinks
  1. 2. Dashboard - data Chooser
  1. 3. Dashboard - Field Selector
  1. 4. Dashboard - Displays
 3. Main window
 4. Megjelenítések
 5. Bundles
 6. ISL Scripting

Oldal tetejére


Oldal tetejére >> Vissza a főoldalra